Muzeul de Istorie și Arheologie

Muzeul de Istorie și Arheologie

Muzee și galerii de artă


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Gloriei 84, Tulcea, Romania

Despre

Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea reprezintă o componentă principală a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”. Actul său de fondare corespunde organizării expoziţiei permanente de istorie şi arheologie, în anul 1975, pe locul cetăţii antice Aegyssus. 

În prezent, instituția are în administrare peste 130.000 de bunuri culturale reunite în cinci colecții: Arheologie, Numismatică, Medalistică, Istorie modernă și contemporană, Carte Veche. Cele mai multe dintre piesele aflate în expozițiile și depozitele muzeului au fost descoperite în timpul cercetărilor arheologice organizate în cetățile antice și medievale Orgamè/Argamum, Noviodunum, Troesmis, Beroe, Halmyris, Ibida, Dinogetia ș.a.

Colecția de Arheologie reunește peste 53.000 de piese atribuite unui interval de timp cuprins între Paleolitic și Evul Mediu. Acestea sunt relevante pentru studiul și cunoașterea primelor comunități sedentare din Europa, a marilor centre de civilizație antice și medievale și, nu în ultimul rând, a includerii teritoriului nord-dobrogean în complicatul angrenaj politic și economic specific lumii moderne și contemporane.

Colecția de Numismatică cuprinde peste 69.000 de piese antice, medievale și moderne, printre acestea regăsindu-se cea mai mare parte a impresionantului tezaur de la Uzun Baiîr cu cei peste 23.000 dirhemi tătărești, 195 hyperperi bizantini, 92 lingouri și turte de argint, obiecte de podoabă din aur și argint, în fapt cel mai mare tezaur de acest gen din Europa. 

Colecția de Istorie Modernă și Contemporană grupează obiecte cu valoare istorică și memorială, documente, fotografii, hărți și ziare ce ilustrează aspecte politice, militare, economico-sociale și culturale nord-dobrogene din perioada secolele XIX-XX. Printre cele mai valoroase bunuri achiziționate recent de Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea se numără cele peste 400 de documente ce prezintă diverse aspecte ale activității Comisiei Europene a Dunării și a Direcției Dunării Maritime.

Colecția de carte veche cuprinde aproximativ 3000 piese între care se regăsesc volume din categoria carte străină rară (sec.XVI-XVIII), carte românească veche (sec.XVII-XIX) și modernă (sec.XIX-XX), ediții prime, ex-librisuri și cărți cu dedicații autografe, manuscrise etc.

RECOMANDARE: Odată ajunși aici, după vizitarea muzeului, trebuie să urcați și până la Monumentul Independenței pentru a vă bucura de cel mai frumos punct de belvedere. Practic, priveliștea asupra orașului și împrejurimilor este de 360 grade. Cu atât mai mult recomandăm acest loc la apus, dar să aveți în vedere programul de vizitare a muzeului. Nu uitați să includeți și hashtagul #TUsiTULCEA in postarile de pe rețelele de socializare.

Alte sugestii

Casa Memorială „Constantin Găvenea”

Muzee și galerii de artă

Casa Avramide

Clădiri și locuri istorice / Muzee și galerii de artă

Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Clădiri și locuri istorice / Muzee și galerii de artă

Muzeul de Artă din Tulcea

Clădiri și locuri istorice / Muzee și galerii de artă

Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării”

Muzee și galerii de artă