Câteva recomandări pentru o vizită în deltă

Câteva recomandări pentru o vizită în deltă


Pentru că ne dorim să aveți o experiență cât mai frumoasă în Delta Dunării, în acest articol am pregătit câteva recomandări punctuale:

  1. O spunem clar de la început: delta merită vizitată în orice perioadă din an, nu doar în lunile de vară! Dar e bine de știut că primăvara târzie este cel mai bun anotimp pentru o vizită în deltă. Păsările se întorc din migrație, peisajul înverzește, iar spre final de mai deja își fac apariția și nuferii. În același timp este prohibiție la pescuit așa că nu este foarte mare aglomerație pe canale și este mult mai liniște.
  2. Nici celelalte anotimpuri nu sunt de ocolit, toamna aduce în peisaj o nouă migrație, iar speciile pe care le puteți întâlni pot fi unele rare și deosebite. Iarna este spectaculoasă mai ales dacă îngheață lacurile sau dacă copacii sunt acoperiți cu zăpadă, peisajul fiind complet diferit. În luna februarie pelicanii creți se îmbracă deja în penaj nupțial, această specie fiind una dintre cele mai impresionante din deltă în acest moment.
  3. Pădurea Letea este un loc aparte unde puteți admira liana grecească cum se cațără pe copacii din jur. Tot aici puteți vedea multe specii de orhidee sau stejari foarte bătrâni, ce alcătuiesc un peisaj unic în România format de dunele de nisip ce alternează cu fâșii de vegetație. Același peisaj se regăsește și în Pădurea Caraorman (sora mai mică de la sud), unde aveți ocazia să vă dați întâlnire cu „Stejarul Îngenuncheat”, un monument al naturii vechi de peste 700 de ani.
  4. Mila 23 este poate cel mai bun punct din care să explorați Delta, este liniștit, nu este pe canalele mari, iar poziționarea lui în mijlocul rezervației facilitează transportul către aproape orice altă zonă. Letea este cel mai bine conservat sat din Deltă, iar dacă vreți să descoperiți specificul caselor pescărești acesta este locul perfect de explorat. Sfântu Gheorghe oferă și el un specific aparte, mai ales prin faptul că peisajul se schimbă iar unirea Dunării cu Marea Neagră este de neratat pentru o experiență completă, mai ales dacă vă doriți și un colț de plajă sălbatică. Nu uitați și de Chilia Veche, un alt loc încărcat de istorie și plin de farmec.
  5. Sulina era cândva o perlă a României, un oraș deosebit de important pe harta Europei. Aici merită să vă petreceți câteva ore bune, admirând clădirile istorice (catedrala, bisericile, farul), vizitând „Expoziția Sulina Veche”, plimbându-vă pe faleză sau petrecând pur și simplu câteva ore de relaxare și odihna pe plajă. Se spune că la Sulina e cel mai fin nisip din țară, iar apa mării e numai bună de o baie îndelungată.
  6. Alegeți întotdeauna un ghid priceput și bărci de mică viteză care să nu deranjeze locul. Delta se descoperă în liniște, în ritm mai lent și nu navigând cu viteză, decât pe brațele principale. Poate cea mai inedită experiență este dată de o plimbare cu caiacul, așa că nu ratați această oportunitate. Dacă aceasta e combinată cu o noapte la cort, atunci experiența e completă și de neuitat.
  7. Nu în ultimul rând, nu uitați să vă cumpărați online permisul de acces în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Acesta costă 5 lei/adult/zi sau 15 lei/adult/săptămână. Elevii, studenții, pensionarii și alte categorii speciale beneficiază de gratuite. Permisele pot fi achiziționate de aici.

Alte sugestii

Delta Dunării - Comoara noastră naturală
Bine ai venit în Tulcea!
Tulcea - Un oraș cu adevărat cosmopolit
De la Aegyssus la Tulcea - Scurt istoric
„Tu și Tulcea” - Noul brand turistic local