Mănăstirea Celic-Dere

Mănăstirea Celic-Dere


Program

Deschis
Vezi programul

Address

DJ229F, Teliţa 827078, Romania

Despre

Manastirea Celic-Dere, situata in partea de nord a Dobrogei, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunare si Marea Neagra. Numele manastirii este luat de la paraul Celic-Dere (nume turcesc, in romana insemnand "paraiasul de otel", aici fiind gasite arme din trecutul indepartat).

Asupra anului infiintarii Manastirii Celic-Dere exista, pe de o parte, precizarea „Marelui Dictionar Geografic al Romaniei", conform careia asezamantul a fost fondat de „arhiereul" Athanasie Lisivencof la anul 1835. Pe de alta parte, marturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixeaza fondarea manastirii "cam la 1840" de catre calugari romani si doi calugari rusi intorsi de la Sfantul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco si schimonahul Paisie.

Distrusa de incendiu, arhimandritul Athanasie Lisavenco (considerat ctitorul manastirii, 1800-1880 si ale carui oseminte se gasesc intr-o mica racla foarte frumos argintata, asezata pe dreapta in paraclis) si Dosotei Crihana construiesc, intre anii 1841 si 1844, o bisericuta cu chilii in forma de patrulater, pe valea paraiasului Celic-Dere, azi fiind pe acel loc o troita care arata ca aici a fost biserica.

In anul 1845 manastirea de calugari Celic-Dere s-a transformat in manastire de maici (maicile au fost aduse din Basarabia), monahii fiind stramutati langa balta Saon, unde isi construiesc o bisericuta si cateva chilii - viitoarea Manastire Saon. Dupa 60 de ani, constructia s-a degradat datorita infiltratiilor si inundatiilor.

Mai multe informații puteți afla aici.

Alte sugestii

Muzeul Ivan Patzaichin

Județul Tulcea

Casa Memorială „Panait Cerna"

Județul Tulcea

Lacul Iacobdeal

Județul Tulcea

Orașul Măcin

Județul Tulcea

Geamia Mahmud Yazîcî

Județul Tulcea