Teatrul „Jean Bart” din Tulcea
Alte atracții
Telefon
Website
Despre
Într-un oraș considerat încă din secolul al XIX-lea ca fiind cel mai important din Dobrogea, ce numără o populație de aproape 100.000 de mii de locuitori, mișcarea teatrală s-a manifestat de timpuriu, dintr-o sete de cultură perfect justificată.
În anul 1898, la 21 ianuarie, cu un veac în urmă, lua ființă în cadrul Liceului de Băieți Principele Carol, actualul Colegiu Dobrogean Spiru Haret din Tulcea Societatea științifico – literară a elevilor, având menirea de a le cultiva gustul pentru frumos. Aşa s-a născut, în 1898, în cadrul acestei societăți și prima trupa de teatru şcolar în Dobrogea. I-a urmat mai târziu, trupa de teatru neprofesionist Altar, înfiinţată în anul 1990, cu o perioadă bogată în reprezentaţii teatrale. S-au jucat pe diferite scene autentice sau improvizate, spectacole din dramaturgia naţională și internaţională, clasică sau contemporană, de la Caragiale, la Eugen Ionescu, Vișniec, Shakespeare, Cehov, Gogol și mulţi alţii, unele spectacole fiind oferite publicului în premieră absolută. De asemenea, a participat la festivaluri naţionale și internaţionale, unde a câştigat numeroase premii.
Trupa de teatru Altar a avut o însemnătate deosebită pentru oraşul nostru, fiind, practic, atât o rampă de lansare a multor membri, care au urmat diferite universităţi de gen și care astăzi joacă sau montează pe scenele țării sau peste hotare, dar și prin faptul că a atras atenţia autorităților locale, care au observat setea pentru cultură a localnicilor.
Astfel, în 15 februarie 2008, într-o clădire modernă, albastră, cu oglinzi ce amintesc de luciul Dunării, s-a inaugurat Teatrul „Jean Bart” Tulcea. Spaţiu intim, în stil italian, creat în sala de 324 de locuri, oferǎ publicului aşezat în fotolii confortabile, cea mai variată ofertă de spectacole, un spatiu al artelor, al întâlnirilor, al artiştilor de toate vârstele, o adevărată punte între generaţii.
Având ca obiectiv realizarea de producţii artistice – spectacole dramatice, spectacole de teatru-dans, teatru experimental, concerte de muzică de genuri diferite – Teatrul Jean Bart a reuşit să adune în sălile de spectacole iubitorii artei dramatice, şi nu numai.
Scena mare, unde au evoluat și evoluează atât artiști foarte tineri, cât și artiști consacrați, are o deschidere de 16 m și o adâncime de 9,50 m.
Teatrul dispune și de o sală studio cu 60 de locuri, cabine de machiaj, săli de mișcare – dans, săli de expoziţie și un foaier cochet, dotat cu garderobă.
Centrul Cultural Jean Bart, din octombrie 2010, a devenit membru asociat al Convenței Teatrale Europene, fiind a treia instituție din țară, după Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova și Teatrul Național Timișoara, ce are acest privilegiu.
Credits: Elena Orbocea
Credits: Elena Orbocea